czwartek, lutego 04, 2016

565. Pączki

Norweska wersja pączków z lukrem i dżemem malinowym.



W północnej Norwegii świętuje się zakończenie nocy polarnej. Wraz z pokazaniem się pierwszego promyka słońca  jemy "solboller". Słoneczne bułki są tym, czym pączki w Polsce w tłusty czwartek ;-)

Solboller med mellisglasur og bringebærsyltetøy.

6 komentarzy:

  1. U nas też są z dżemem malinowym, albo musem jabłkowym, albo kremem waniliowym. :) Dawno nie jadłam już pączków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja to jednak najbardziej lubię polskie pączki z różą ☺

      Usuń
  2. Ja swietuje dwa razy.W czwartek paczki a w niedziele fastelavnsboller;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! Proszę! To u mnie już będzie 3 razy, jak wezmę pod uwagę fastelavn ☺

      Usuń