piątek, października 02, 2009

38. Baranina w kapuście / Får i kål

Kuchnia norweska / Norsk mat

Typowo norweskie danie - baranina w kapuście, ktore dzisiaj serwuje na obiad.
Po raz pierwszy osmielam sie przygotowac ''får i kål'', a to dlatego, ze danie jest latwe do przygotowania i dobrze smakuje.
Typisk norsk mat - får i kål, som jeg serverer i dag til middag.
For første gang jeg lager får i kål, derfor at det smaker godt også at det er ikke så vanskelig å lage den.
A teraz przepis...

Baranina w kapuscie - får i kål
Skladniki:
- 1-2 kg baraniny
- 1-2 kg kapusty
- marchewka, ale niekoniecznie
- pieprz czarny - cale ziarenka
- sol
- woda
Przygotowanie:
1. Pokroic kapuste w lodki.
2. Ukladac kawalki baraniny i kapusty na przemian w garnku, dodajac ziarenka pieprzu i solac.
3. Zalac woda i gotowac ok.2-3 godz., tak by mieso bylo ciemne i odchodzilo od kosci.
4. Baranine podaje sie na goraco z gotowanymi ziemniakami.
5. Potrawe przyprawic wedlug uznania.

Smacznego! God apetitt!

2 komentarze: