poniedziałek, marca 23, 2015

397. Zupa rybna

Zupa rybna polska może być z głów rybich, węgierska z papryką i przecierem pomidorowym, a ja zrobiłam po norwesku. Zupa  na śmietanie z ''fiskeboller'' - kluskami rybnymi, podawana z ''flatbrød'' - płaskim chlebem.






4 komentarze:

  1. Pewnie pyszna, ale dziecię moje nie zje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie zupe rybna.Duzo lowimy wiec rybna czesto gosci na naszym stole.Gotowanie lbow daruje sobie.W zamian gotuje gnaty;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. przepis - wlasiwie to robi sie tak jak zupe jarzynowa, tylko uzywasz na poczatku malej ilosci wody do zagotowania warzyw - marchewka, groszek, ziemniaki, kto co lubi, ja nie mialam ziemniakow, tylko 2 garscie ryzu. Dodajesz mleko, kluski rybne albo ryby - u nas najczesciej dorsz, losos, krewetki. Ryby nie wymagaja gotowania, dochodza szybko. Kluski to gotowy produkt - nigdy sama jeszcze nie robilam, ale jak sie dowiem co i jak to zrobie kluski rybne z sosem carry. Pod koniec dodajemy smietane, przyprawy - sol, pieprz, papryka, chili, poszatkowana rukole - to moj wymysl ;-) ..i podaje sie z flatbrød. :-)

      Usuń