Muffinki marchewkowe z mąki gryczanej.
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki gryczanej
- 50 g mąki kokosowej
- 4 małe marchewki
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g sukrin
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 2 jajka
Składniki na polewę:
- 200 g serka Philadelphia
- 100 g creme fraiche
- 1 łyżkę startej skórki pomarańczowej
- 3 łyżeczki cukru pudru
Opis wykonania:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
- Wymieszaj suche składniki: obie mąki, startą na dużych oczkach marchewkę, proszek do pieczenia, imbir, cynamon, słodzik.
- W drugim naczyniu przygotuj rozfurtane jajka i olej.
- Suche składniki połącz z mokrymi i przełóż do foremek.
- Muffinki piecz od 20-30 minut (w zależności od wielkości foremek).
- Składniki na polewę wymieszaj razem na gładką masę i ozdabiaj muffinki.
SMACZNEGO!😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz