Składniki:
- 3,5 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka podgrzanego mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 3 jaja
- sól
- 150 gram masła
- 50 gram drożdży
- brzoskwinie - 2 puszki lub inne dostepne lub sezonowe owoce
Szykujemy zaczyn:
- rozdrabniamy drożdże,
- dodajemy pol szklani maki,
- dodajemy szklankę letniego mleka i łyżkę cukru.
Odstawiamy w ciepłe miejsce aż wystartuje.
Do naczynia wbijamy 2 jaja i 1 żółtko ucieramy z resztą cukru i cukrem waniliowym.
Dodajemy mąkę z łyżeczką soli, zaczyn i wyrabiamy ciasto.
Wlewamy roztopione, schłodzone masło i dalej wyrabiamy.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośniecia ok.10 min.
Wykładamy na formę i ponownie odstawiamy do wyrosniecia na 15 min.
Smarujemy białkiem i wykładamy brzoskwinie z puszki.
Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 40 - 50 min.
Polecam, smacznego!
I jak tu walczyc z kaloriami? :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie.. ☺
UsuńDrożdżowy klasyk, przypomina mi wypieki mojej babci! *^o^*
OdpowiedzUsuńA zamiast brzoskwiń rodzynki i wychodzi klasyk wielkanocny ☺
Usuń