Dzisiaj zrobiłam chleb żytni na zakwasie z kminem rzymskim.
Ciasto:
- 500 g mąki żytniej
- 300 g zakwasu
- 400 ml wody
- łyżka soli gruboziarnistej
- 1łyżki kminu rzymskiego zmielonego
Opis wykonania:
Mąke przesiać do miski w celu napowietrzenia, dodać zakwas, sól, ciepłą wodę i kmin rzymski. Wyrobić ciasto, tak żeby było zwarte i elastyczne. Garnek do pieczenia należy wysmarować oliwą z oliwek i wlożyć do niej ciasto. Pozostawić na kilka godzin do wyrośnięcia. Następnie piec w 230 stopniach w przykrytym garnku rzymskim z kostakami lodu na dnie piekarnika. Tak piec przez 10 minut. Zdjąć pokrywkę, temperaturę zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze 40 minut.
....i Voilà smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz